معرفی شهر سده
- 29 اسفند 1400
- دستهبندی نشده معرفی شهر اقلید
- کد خبر 1535
- 1515 بازدید
- بدون دیدگاه
سایز متن /
معرفی شهر سده
شهر سده، یکی از مناطق تاریخی و باستانی استان فارس، در شهرستان اقلید واقع شده است. این شهر با پیشینهای چند هزار ساله، از دوران مادها تا به امروز، نقش مهمی در تحولات تاریخی ایران ایفا کرده است. سده در مسیر یکی از راههای باستانی قرار داشته و شواهد تاریخی نشان میدهد که در دوران هخامنشی و ساسانی، از مناطق مهم و استراتژیک بوده است.
تاریخچه و پیشینه ی تاریخی
بر اساس منابع تاریخی، سده در سال ۳۳۱ پیش از میلاد، یکی از دروازههای ورود به سرزمین پارس و پایتخت هخامنشیان (پرسپولیس) محسوب میشد. اسکندر مقدونی هنگام حمله به ایران از این منطقه عبور کرد و آن را به آتش کشید. در دوران مغول، بسیاری از اسناد و کتابهای مرتبط با این منطقه از بین رفت، اما شواهد باستانشناسی گواه بر تمدن کهن این منطقه است.
جاذبههای تاریخی و فرهنگی
سده دارای آثار تاریخی ارزشمندی است که قدمت برخی از آنها به بیش از ۷۰۰۰ سال میرسد. از مهمترین مکانهای تاریخی این شهر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تل مهر علی فارسی و تل نقارهخانه: این دو محوطه باستانی از مهمترین آثار تاریخی منطقه محسوب میشوند. بررسیهای انجامشده توسط میراث فرهنگی استان فارس، نشان میدهد که این مناطق احتمالاً محل برگزاری جشنهای شاهنشاهی در دوره هخامنشیان و ساسانیان بودهاند.
خرفتخانهها: در کوههای اطراف سده، بقایای کلبههای سنگی کوچکی دیده میشود که به “خرفتخانه” معروف هستند. گفته میشود که این مکانها در گذشته برای قرنطینه بیماران واگیردار قبل از کوچ عشایر مورد استفاده قرار میگرفتند.
فرهنگ و مردمشناسی
مردم شهر سده به زبان لری جنوبی سخن میگویند و از طوایف لر بختیاری و همچنین بخشی هم ترک قشقایی هستند. آداب و رسوم محلی، موسیقی سنتی و سبک زندگی عشایری در این منطقه همچنان حفظ شده و بخشی از هویت فرهنگی شهر را تشکیل میدهد.
وضعیت کنونی و توسعه شهری
بر اساس آخرین سرشماری، جمعیت سده حدود ۶۷۴۷ نفر است. این شهر با توجه به موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به منابع طبیعی مهم مانند دریاچه سد ملاصدرا، پتانسیل بالایی برای توسعه گردشگری، کشاورزی و دامداری دارد. تلاشهای شهرداری و مدیریت شهری بر بهبود زیرساختها، حفظ آثار تاریخی و ارتقای سطح رفاه شهروندان متمرکز است.
چشمانداز آینده
شهرداری سده با هدف توسعه پایدار، برنامههایی برای تقویت گردشگری، بهبود امکانات شهری و حفظ میراث فرهنگی در دست اجرا دارد. این شهر با حفظ اصالت تاریخی خود و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، میتواند به یکی از مقاصد گردشگری و فرهنگی مهم در استان فارس تبدیل شود.